perjantai 30. toukokuuta 2014

Kukat häihin: suosikit, hinnat ja saatavuus


Yksi haastavimmista asioista häiden järjestämisessä ovat kukat, myös näin juhlasuunnittelijan silmin. Käytän apuna aina mieluusti alan ammattilaisia, sillä he tietävät hinnat ja lajikkeet tarkasti. Näin pystyn tarjoamaan hääparille ajantasaista ja tarkkaa tietoa.

Kukkien osalta budjetin saa paisumaan hetkessä mittavan suureksi. Lukuisat asetelmat tai kimput pöydissä, hääseurueen kukat ja noutopöydän kaunistus vievät yhtäkkiä satoja euroja, nopeasti ollaan lähellä tuhatta euroa.


Yrittäjä Tiina Pakkanen lahtelaisesta Kukka ja Sisustus Neilikasta kertoo, että heillä yleisin hääkimpun hinta on 100-130 euroa.

- Summalla saa laadukkaan, kauniisti sidotun, ammattilaisen tekemän hääkimpun.

Peruspaketti koostuu yleensä kimpusta, heittokimpusta, sulhasen ja bestmanin vieheestä.
Tälle kertyy hintaa noin 200 euroa.
Runsautta kukilla - mitä maksaa?
Amerikkalaistyylisten häiden runsas kukkien määrä saa häitään pohtivan morsiamen pään pyörälle. Runsaus on näyttävää ja kaunista, mutta hinta tulee ikävästi monelle yllätyksenä.

- Pieni maljakko, jossa on viisi pionia, maksaa noin 40 euroa kappalehinnan pyöriessä 5-8 euron tietämillä. Itse suosittelen käyttämään esimerkiksi isokukallista harsokukkaa. Sillä saa edullisesti paljon ja näyttävää aikaiseksi.


Paketti, johon kuuluu kaasojen rannekkeet,hääkimpppu, heittokimppu, vieheet noin 6 kpl, noutopöydän asetelma, pöytäasetelmat esim. 10 pöytään + muut somisteet, hinta noussee noin 1000 euroon, jolla saa jo hyvin näyttävät kukat.
Kannattaa siis varautua budjetissa tähän jos kukkaloisto on tavoitteena!
Luonnonkukkia

Luonnonkukkien sesonkiaikana voi turvautua myös itse poimimiin kukkiin, kaikenlaisiin oksiin ja vaikka heinänkorsiin ja kaisloihin. Näillä saa täytettä leikkokukkien sekaan, eikä hinta kipua taivaisiin. Luonnonkukkahääkimppu on monen morsiamen toiveissa, mutta sen toteuttaminen on melko haastavaa.
- Luonnonkukat eivät välttämättä kestä koko hääjuhlaa, se kannattaa pitää mielessä kaikkien kukkien kanssa. En välttämättä suosittelisi ainakaan hääkimpuksi tätä vaihtoehtoa, jottei tule pettymyksiä, Tiina Pakkanen Kukka ja Sisustus Neilikasta kertoo.
Suosituimmat lajikkeet ja kimppuNeilikan asiakkaat suosivat tällä hetkellä pyöreää, vintage-henkistä, ei liian tiukkaan sidottua kimppu. Luonnollisuus ja pastellisävyt sekä vaaleus ovat valttia.
Kimppujen koko on Tiina Pakkasen mukaan hieman suurentunut.
- Senkin vuoksi, ettei kimpun muoto ole säännöllinen, vaan kimpun muodon yli voi tulla heinää, lehtiä, hirssiä tai muuta luonnonmukaista materiaalia.

Memory Lane -ruusu on lajikkeena kimpussa suosittu,
samoin pioni sekä valkoisena että vaaleanpunaisena.

Pionin saatavuus on varmistettava aina etukäteen. Sen paras satoaika on huhtikuun lopusta heinäkuuhun. Pionia saa tämänkin jälkeen, mutta hinta-laatusuhde on huono.
- Jos suunnittelet pionihääkimppua heinäkuun lopulle tai elokuulle, kannattaa miettiä floristin kanssa valmiiksi mitä tehdään jos kukkaa ei saada, Tiina Pakkanen neuvoo.


Millä korvata pioni?

Jos unelma pionikimpusta ei toteudu, on hyvä varautua vaihtoehtoihin.
Pionin voi korvata vaikka hortensiallaNeilikat ovat oikein ihania ja niitä saa  koko vuoden läpi. Kerrottu äärimmäisen  montaa eri lajiketta ja saatavuus on hyvä. Kysy floristilta eri ruusuista ja pyydä näyttämään kuvia, jotta pääset perille ruusujen elämästä.
Syreeniä tai kieloa ei saa talvikuukausina, jouluna saattaa kieloa saada, mutta hinta on valitettavasti pilvissä.
Leinikkiä ja anemonea kysytään Tiina Pakkasen mukaan usein, mutta niiden saatavuus on parhaimmillaan talvella ja keväällä, ei kesällä.


Mitkä kukat eivät sovi häihin?

Sellaista kukkaa ei olekaan! Meidän omissa häissämme oli kallaa ja liljaa, jotka ovat "vanhalle kansalle" kauhistus hautajaiskukkien maineensa vuoksi. Tiina Pakkanen Neilikasta viskoo kukka-alan vanhat uskomukset reilusti roskakoriin.

- Unohtakaa ne kokonaan! Kaikki sopii kaiken kanssa, kun osaa laittaa.
Eletään sen mukaan mitä silmä ja sydän sanoo.
Mitäs kukkia teidän häihin on tulossa?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti