keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Näin järjestät ikimuistoiset ristiäiset rennosti




Ristiäiset, kastejuhla, nimiäiset. Kauniilla tilaisuudella on monta nimeä. Vauvalle annetaan nimi yleensä tämän ollessa 1,5-2 kuukauden ikäinen. Arvata saattaa, että tuoreilla vanhemmilla on melkoisesti muutakin puuhaa kotosalla kuin pelkästään juhlien järjestäminen.
Mutta mistä tulisi lähteä liikkeelle?






Nimiäiset eli nimenantojuhla
Nimiäisissä lapselle annetaan nimi ilman kirkollisia menoja. Vanhemmat valitsevat lapselleen "siviilikummit" ja lapsi toivotetaan tervetulleeksi sukuun. Yleensä tämä tehdään lapsen ollessa 1-3 kuukauden ikäinen. Tilaisuus on rento, mutta silti toki juhlava.

Ristiäiset
Kasteessa lapsi saa nimen ja hänestä tulee kristitty. Ottakaa yhteyttä oman seurakunnan pappiin hyvissä ajoin. Voitte pyytää tehtävään myös esimerkiksi omaa vihkipappianne. Muistakaa myös, että lapsi tulee merkitä väestörekisteriin kahden kuukauden kuluessa syntymästä.Lapsella on oltava vähintään kaksi evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvaa, rippikoulun käynyttä sekä konfirmoitua kummia. Kummi voi olla myös ulkomaisen evankelis-luterilaisen tai anglikaanisen kirkon jäsen. Kahden luterilaisen kummin lisäksi lapsella voi olla ekumeenisia kummeja,
esimerkiksi katoliseen tai ortodoksikirkkoon kuuluvia.




Kun sopiva tilaisuuden tarkoitus on mietitty, alkaa juhlien järjestely. Tässä vinkit siihen, miten järjestät onnistuneet juhlat, joista voit itsekin nauttia.



1. Ota kaikki tarjottu apu vastaan! On turha stressata itseään loputtomiin ja yrittää hoitaa kaikki itse. Jos joku tarjoaa apuaan, ota se ilomielin vastaan.

2. Muista myös pyytää apua. Moni auttaa teitä mieluusti pienokaisen tärkeän juhlan järjestämisessä. Voisiko joku leipoa piparit? Entä tulisiko lapsen kummi auttamaan kodin siivoamisessa, jos juhla pidetään kotona?









3. Jos mahdollista, käänny ammattilaisten puoleen. Taitava valokuvaaja ikuistaa kastepäivän hetket ja taidokas leipuri loihtii kauniin kakun pienokaisen nimellä varustettuna.

4. Jos et löydä aikaa siivoamiseen, järjestäkää juhlat seurakunnan tiloissa tai lähialueen juhlatilassa. Tai olisivatko isovanhemmat halukkaita järjestämään juhlat kotonaan tai kesäaikaan mökillään?

5. Muista nauttia päivästä. Juhlavieraiden joukosta löytyy takuulla innokkaita vauvan sylittelijöitä, joten anna heidän pitää pienokainen tyytyväisenä. Näin voit itsekin edes hetken istahtaa kahvipöytään herkkujen ääreen ja jutella sukulaisten ja ystävien kanssa.




6. Ei haittaa vaikka itketään! Jos vauva pärähtää itkemään kesken nimenannon, on turha mennä paniikkiin. Pienen vauvan juhlatilaisuudessa voi ikään kuin sattua mitä voin, joten älä ota turhan vakavasti kaikkea.

7. Muista rentous. Harvoin ristiäiset tai nimiäiset noudattelevat jäykkää kaavaa koko juhlan ajan, joten anna tilaisuuden soljua omalla painollaan.



Suloiset kastekoristeet sopivat niin kakun päälle kuin noutopöydän koristeiksi muutenkin.
Kurkkaa Decora Houselta myös kakkukoristevalikoima.



Juhlapäivän ihanimmat ideat

1. Istuttakaa puu tai pensas kastepäivän/nimiäispäivän kunniaksi omaan pihaan.

2. Kiinnittäkää kaunis silkkinauha juhlatilaan, ja laittakaa siihen pyykkipojilla kauniita kuvia vauvasta esille. Vieraat saavat lähtiessään valita kuvan itselleen.

3. Pyytäkää juhlavieraita tuomaan kastepäivästä jokin muisto (päivän lehti, suosituin kappale, mainos tms.) vauvalle. Tehkää näistä muistoista kaunis kollaasitaulu tai tallettakaa ne rasiaan.

4. Pyytäkää vieraita tuomaan kirjoitettu muisto siitä hetkestä, jolloin he kuulivat vauvan tulosta maailmaan. Tai vastaavasti siitä hetkestä, kun he kuulivat perheen odottavan lasta. Näitä muistoja on ihana lukea vuosienkin kuluttua.

5. Somista koti tai juhlatila ihaniin teemaväreihin.
Anna mielikuvituksen lentää, söpöstely on sallittua!
Kurkkaa ihanat koristeet tytön ja pojan ristiäisiin.


Kirjoituksen lähteinä käytetty sivustoa bebesinfo.fi

2 kommenttia:

  1. Kivoja vinkkejä. Lähipiirissä on pian monta vauvaa, joten näitä tarvitaan ;)

    VastaaPoista
  2. Hieno juttu että oli hyötyä :) !

    VastaaPoista