lauantai 16. elokuuta 2014

Erojuhlat - malja uudelle elämänvaiheelle!Rakkaussuhteen päättyminen - oli se sitten avioliitto tai seurustelusuhde - merkitsee aina siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen ja -tilanteeseen. Ero puolisosta voi olla jollekin hyvin surullinen, äkillinen tai traumaattinen kokemus, jollekin taas helpottava ja pitkään harkittu elämänmuutos. Erosta toipuminen ja uuden elämän aloittaminen kestää jokaisella eri pituisen ajan, ja kullakin on omat tapansa käsitellä asioita. Tähän ei vaikuta mitenkään suhteen pituus, sillä lyhytkin suhde voi olla todella intensiivinen ja tunnepitoinen ja sen päättyminen aiheuttaa suurta kipua. Jos parilla on lapsia, voi puolestaan käytännön asioiden järjestäminen ja huoli lapsien sopeutumisesta lisätä taakkaa.

Yksi tapa helpottaa uuteen elämäntilanteeseen siirtymistä on erojuhlien järjestäminen. Erojuhlissa ei niinkään juhlita sitä että suhde on päättynyt eroon, vaan helpotetaan muuttuneeseen tilanteeseen sopeutumista ja iloitaan siitä, että eroprosessi on saatu päätökseen. Erojuhlia voikin mielestäni pitää yhtenä siirtymäriittinä. Siirtymäriitti tarkoittaa seremoniaa, jonka kautta yksilö siirtyy sosiaalisesta asemasta toiseen. Muita tällaisia siirtymäriittejä ovat esim. kastejuhla, konfirmaatio, penkkarit, polttarit, häät ja hautajaiset.

No kuka sitten järjestää erojuhlat ja mitä siellä tehdään? Erojuhlien toteutustapoja on monenlaisia, tärkeintä on että ne ovat omannäköiset ja tilanteeseen sopivat. 

Erojuhlat voi järjestää:

- Itse eron keskellä tukeneille ystäville
- Piristykseksi sydänsuruissa riutuvalle ystävälle
- Yhdessä ex-puolison kanssa

Jotkut ovat sitä mieltä, että erojuhlat kannattaa järjestää vasta sitten kun surutyö on tehty etteivät juhlat mene itkemiseksi, mutta omasta mielestäni niiden ajankohtaan vaikuttaa moni muukin asia. Onko tarkoitus auttaa ystävää yli akuutin kriisivaiheen, bilettää rennosti ensimmäistä kertaa kaveriporukan kesken vai ilmoittaa erojuhlissa tulevasta erosta ensimmäistä kertaa muille?

Kun itse erosin hyvin nuorena solmitusta avioliitosta yli 10 vuotta sitten, päätin järjestää pienimuotoiset erojuhlat lähimmille ystävilleni vasta hieman vajaa vuosi eron jälkeen. Tuo ero oli hyvin äkillinen ja melko traumaattinenkin, joten vasta tuolloin tunsin että olin selvinnyt pahimmasta ja valmis menemään eteenpäin. Juhlistimme myös sitä, että olin juuri saanut maistraatilta päätöksen jossa sain tyttönimeni takaisin. Lapussa oli nimen lisäksi tällainen ilmoitus: Henkilön status: "Elossa". Se oli jotenkin huvittavaa, mutta juuri siltä tuntui sillä hetkellä!

Leivoin kakun johon tuli prinsessakruunu koristeeksi ja vietimme iltaa melko rauhallisissa mutta iloisissa merkeissä kotonani. Ystävät toivat minulle aivan ihania lahjoja; kuorinta- ja selluliittivoiteita ja muita kauneudenhoitotuotteita. Koska täytyihän minun kuulemma näyttää hyvältä kun nyt kerran olin palautunut takaisin sinkkumarkkinoille! Se tuntui tosi hyvältä ja olin tyytyväinen että järjestin nämä juhlat, niistä jäi ihania muistoja.


Itse tekemäni ryhmittely eri tyylisille erojuhlille:

Tyylikkäät erojuhlat
- Järjestetään yhdessä ex-puolison kanssa, tarkoituksena osoittaa muille että elämä jatkuu erosta huolimatta ja pari pysyy jatkossakin ystävinä
- Vieraslistalla lähimpiä ystäviä ja sukulaisia sekä yhteiset lapset
- Erosta voidaan ilmoittaa vasta juhlissa tai mainita se jo kutsussa
- Tyylikäs kattaus ja koristelut, runsaat tarjoilut
- Ohjelmana puheita, muisteloita ja viimeinen valssi
- Lahjatoiveina molempien uusissa kodeissa tarvittavia tavaroita, esim. silitysrauta, vatkain, saunakiulu, kahvinkeitin..

Musiikki:
Laura Närhi: Mä annan sut pois
Chisu: Lähtö
Irina: Älä riko kaavaa
Laura Närhi: Viimeinen aamuHemmottelevat erojuhlat
- Järjestetään ystävälle joka tarvitsee tukea, piristystä ja pientä irtiottoa arjsta eroprosessin keskellä
- Voidaan pitää yllätysjuhlina tai yhdessä suunniteltuina
- Kutsutaan muutama lähin ystävä, esimerkiksi sama porukka kuin polttareissa
- Kokoonnutaan yhdessä saunomaan, kylpylään, mökille tai muuhun rauhalliseen paikkaan
- Ystävälle voidaan varata jokin ihana hemmotteluhoito

Ohjelmaehdotuksia:

- Annetaan ystävälle lahjaksi toivomuspuu, johon jokainen kirjoittaa voimalauseen tai kehun. Voimalauseet voidaan kirjoittaa myös esim. postikortteihin ja ystävä lukee ne ääneen kaikkien kuullen. Ne voi kotona kiinnittää vaikka jääkaapin oveen hyvää mieltä tuomaan.

- Ystävä kirjoitta lapuille ne päättyneen suhteensa asiat, joista haluaa päästä irti. Laput laitetaan pieneen kaarnaveneeseen joka sytytetään palamaan järvelle/mereen lähetettäessä. Toinen vaihtoehto on lähettää lappuset taivaalle lentävän paperilampun avulla. Tässäkin vain mielikuvitus on rajana, tärkeintä on riittiin liittyvä symboliikka.

Musikki:
Janna: Sä et ole hullu
Kaija Koo: Kuka sen opettaa
Jesse Kaikuranta: Vie mut kotiin
Neljä ruusua: Sun täytyy mennä


Sinkkubileet
- Järjestäjänä voi olla eron läpikäynyt henkilö itse, hänen ystävänsä tai kaveriporukka yhdessä
- Yksinkertaisimmillaan juhlat voivat sellaiset, että lähdetään bilettämään ravintolaan kavereiden kanssa ensimmäistä kertaa sinkkuna
- Sinkkubileet voidaan myös järjestää kotona tai muussa rennossa paikassa. Tai sitten puolityhjässä/tyhjässä entisessä yhteisessä asunnossa - onpahan ainakin tilaa tanssia!
- Juhlat voidaan somistaa tilanteeseen sopivilla koristeilla ja tarjoilupöytä kattaa kauniiksi
- Eronneelle ystävälle voidaan valmistaa olkanauha vaikkapa tekstillä "Single again", "Just eronnut" tms. ja se puetaan päälle baariin lähdettäessä, mikäli hän nauttii huomiosta.

Koska nämä juhlat ovat räväkämmät kuin edelliset, voi myös ohjelma olla rohkempaa - kuitenkin tilanteeseen ja ko. henkilölle sopien ja tietysti pilke silmäkulmassa:

- Jonkin yhteisen valokuvan polttaminen (ulkona tai takassa)
- Yhteisen lakanan repiminen
- Exän kasvokuva tikkataulun taustakuvaksi ja tikkakisa käyntiin
- Unelmien poikamies -tehtävä  ym. hauskoja leikkejä
- Voimalauseiden kirjoittaminen

Musiikki:
Pink: Try
Cheek: Anna mä meen
Popeda: Onhan päivä vielä huomennakin
Kaija Koo: Vapaa
Gloria Gaynor: I will survive

Eräät tällaiset sinkkuuntumisjuhlat esittelen seuraavassa bloggauksessa, niin saat vielä lisäideoita sinkkubileiden järjestämiseen.

Miten tämä sitten liittyy Decora Houseen? No, mehän olemme juhlien ammattilaisia ja erojuhlat ovat juhla siinä missä muutkin! Haluamme tuoda iloa ja piristystä ihmisille myös silloin, kun elämä ei mene aivan siten kuin on itse tai yhdessä suunnitellut.

Verkkokaupastamme löytyy kattaustarvikkeita ja juhlarekvisiittaa erojuhliin ja sinkkubileisiin ja valikoima tulee kasvamaan lähipäivinä. Pysy siis kuulolla :)

2 kommenttia:

  1. Ehdottomasti hyvä idea pitää erojuhlat! Olen itse vapautumassa uudelleen sinkkumarkkinoille ja aion kyllä juhlia yhdessä ukon kanssa tai sitten tyttökavereiden kesken.

    VastaaPoista
  2. Hieno juttu että olet järjestämässä erojuhlia - itselle ainakin jäi niistä tosi hyvät muistot :) Oikein riemukkaita juhlia teille!

    VastaaPoista