sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Decora Housen Tarina / The Story of Decora House

 

Do what you Love. Love what you Do.


Verkkokauppa Decora House sai alkunsa jo kesällä 2006, kun olin juuri synnyttänyt toisen lapseni. Olin palannut synnytyssairaalasta kotiin ja yhdeksän päivän päästä synnytyksestä olin lupautunut toimimaan kaasona hyvän ystäväni juhannushäissä. En ollut voinut osallistua häiden järjestelyyn paljoakaan, joten käytännössä ainoaksi tehtäväkseni sain hääsaippuakuplien hankkimisen paria päivää ennen häitä. Tuolloin ei vielä ollut montaakaan suomalaista häänettikauppaa, ja tilaaminen niistä tai ulkomailta olisi ollut aivan liian myöhäistä. Ainoa vaihtoehto oli siis kiiruhtaa imetysten välissä hormonihuuruisena, hiestä valuvana nyt jo edesmenneeseen Tiimariin ja ostaa sieltä riemunkirjava värivalikoima lasten saippuakuplapulloja.
Lasten saippuakuplapullot eivät olleet kovin tyylikkäitä hääjuhlaan, joten päätin tuunata niitä hieman. Häitä edeltävänä iltana askartelin ja liimasin pullojen kylkeen isot kultaiset sydämet ja menin tyytyväisenä nukkumaan. Aamulla minua odotti ikävä yllätys: Lähes kaikki sydämet olivat räpsähtäneet yön aikana irti! No ei muuta kun äkkiä teippailemaan niitä kiinni - ja lopputuloksen voi jokainen kuvitella. Itse hääjuhla sujui ihan mukavasti vauvan nukkuessa lähes koko ajan, ja kuplatkin tuli puhallettua hääparin kunniaksi.

Sinä keväänä oli mieheni muutaman kuukauden vailla työtä, ja työnhaun lisäksi hän alkoi kiinnostua verkkokaupan mahdollisuuksista. Hän pisti tuulemaan ja syksyn tultua hänellä oli jo uusi työpaikka ja lisäksi oma verkkokauppa toiminnassa. Ja koska mies vietti kohtuullisen paljon aikaa tietokoneen äärellä, alkoi minuakin kiinnostaa mitä netistä saattaisi löytyä - eivätkä pienet lisätulotkaan olleet pahitteeksi äitiyslomalla ollessa.
Aloin tilailemaan monenlaisia tuotteita eBaylta ja myin niitä edelleen Huuto.netissä; mm. lastenvaatteita, irtoripsiä ja lastentarvikkeita. Vuorasin vauvalle tyynyistä mukavan pesän näppiksen ja tietokoneen väliin ja siinä imettäessä oli hyvin aikaa surffailla netissä. Nyt kun katselen vauvakuvia tuolta ajalta, köllöttelee vauva aika monessa kuvassa valokuvausta ja myyntiä odottavien tuotteiden keskellä. Puolen vuoden aikana sain kerättyä alkupääoman yrityksen perustamista varten, ja tuolla alkupääomalla ostin ensimmäisen kannettavan tietokoneeni.

Pikkuhiljaa minulle alkoi kirkastua idea yrityksestä ja sen tuotevalikoimasta, ja päädyin kahteen tuoteryhmään: Hää- ja juhlakoristeet sekä piensisustustuotteet. Idea hääkoristeisiin oli tullut edellisen kesän juhannushäistä - halusin tuoda Suomeen kauniita ja laadukkaita hääkoristeita ja -tarvikkeita, jotka voisi tilata netistä helposti ja nopeasti. Ja samalla antaa ideoita myös sellaisista koristeluista, jotka eivät vaadi paljoa askartelua tai ajankäyttöä, ajatuksena "pienellä vaivalla upeat koristelut". Ystäväpiirissä minut tunnetaan vastaavana juhlien järjestäjänä, joten oli luontevaa alkaa myydä itselle mieluisia tuotteita.

Sisustusosasto puolestaan syntyi yksinkertaisesti siitä syystä, että pidän sisustamisesta ja kauniista asioista. Decora House -verkkokauppa avautui huhtikuussa 2007 ja kaupan ulkoasu oli aluksi tämäntyylinen:


Muistan vieläkin, että ensimmäinen asiakkaani tilasi murattiköynnöksiä, ja siitä se sitten lähti. Verkkokaupan pyörittäminen oli minulle aluksi rakas harrastus, jota tein lasten- ja kodinhoidon ohella. Jälkikäteen mietin, että miten aika riitti kaikkeen siihen! Mutta jos jostain on oikein innostunut, niin tunteja vaan ilmestyy lisää vuorokauteen jostakin. Palasin parin vuoden päästä takaisin päivätyöhöni yliopistolle henkilöstönkehittämistehtäviin, sillä halusimme kolmannen lapsen ja töihin paluu tuntui taloudellisesti järkevältä ajatukselta. Tuo aika oli kieltämättä aika rankkaa, koska olin päivät töissä, illat hoidin verkkokaupan tilauksia ja asiakaspalvelua, kotia ja lapsia, ja lisäksi raskaus oli erityisen vaikea.

Teinkin matkan varrella päätöksen keskittyä hää- ja juhlakoristeisiin, ja jätin sisustustuotteet kokonaan pois verkkokaupasta. Kauppa uudistui samalla ja uusi ulkoasu näytti tältä:


Kolmas lapseni syntyi keväällä 2009 ja oikeastaan siitä alkoi Decora Housen varsinainen tarina. Ilmeisesti sana oli lähtenyt kiertämään morsianten ja muiden tyytyväisten asiakkaiden keskuudessa, sillä tilauksia alkoi tulla tuona kesänä niin paljon että rakas harrastus alkoi pikkuhiljaa tuntua oikealta työltä! Lastenhuoneiden sängynaluset, kaappien päällyset ja muut mahdolliset säilytystilat kotonamme alkoivat täyttyä pahvilaatikoista ja vuokrasimme vuokravaraston omille tavaroillemme. Hääkoristeet puolestaan pysyivät kodin tiloissa jotta pystyin toimittamaan ne helposti asiakkaille. Koko perhe oli hieman ihmeissään, että mitä tässä oikein tapahtuu, mutta muistimme iloita jokaisesta pienestä onnistumisesta ja merkittävästä askeleesta.


 

Yrittäjyys vei minut totaalisesti mennessään ja parin vuoden päästä oli päätös mielessäni kypsynyt: Halusin ryhtyä päätoimiseksi yrittäjäksi ja irtisanoutua vakituisesta työpaikastani. Äitiyslomat oli pidetty, lapsilla päivähoitopaikat ja minulle oli päivänselvää mitä halusin tehdä. Tottakai sitä, mistä nautin eniten: Kauniita asioita, uuden ideointia, ihmisten kanssa työskentelyä, asioiden organisointia, kirjoittamista. Yrittäjyys toi lisäksi lapsiperheessä tarvittavan aikataulullisen vapauden, kun urheilemaan pääsi vaikka keskellä päivää. Lisäksi oli mahdollisuus rauhassa kuskailla lapsia hoitoon ja hoitaa sairaita lapsia kotona hyvällä omallatunnolla, kun oli vapautunut kellokorttielämästä ja ulkopuolisista vastuista.

Vuokrasin ensimmäiset toimitilat yritykselle v. 2011 ja palkkasin ensimmäisen työntekijän v. 2012. Samaan ajankohtaan uudistin koko verkkokaupan jakamalla sen Hääkauppaan ja Juhlakauppaan sekä avasin noutomyymälän Lempäälään. Verkkokaupan tuotevalikoima laajeni muihin juhlakoristeisiin, mm. lastenjuhlat ja erilaiset teemajuhlat. Jälleenmyyjille tarkoitettu Koristetukku avautui kesällä 2013 ja lisäksi uudenlainen koristelupalvelu starttasi viime kesänä, joten vauhti on ollut mukavan reipasta. Ja ideoita on vaikka muille jakaa, joten on mielenkiintoista nähdä mihin tulevaisuus vie!

Uudistunut kauppa näyttää tältä:
Tässä eräänä päivänä muistin, että lapsena haaveilin somistajan ammatista, vaikka sosiaalipsykologiksi päädyinkin. Nythän tavallaan olen tuossa toiveammatissani, monen mutkan kautta! Yrittäjyys ei missään nimessä ole pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan pääasiassa raakaa työtä ja lukemattomia valintoja, mutta aika paljon myös ruusuilla tanssimista - tai meidän tapauksessamme ruusunterälehdillä :) Ensimmäisen kesälomankin sain pidettyä tänä kesänä eli jokunen vuosi siihenkin vierähti.

Olen itse luonteeltani tarkka ja täsmällinen, ja Decora Housen kantavana voimana onkin ollut alusta saakka toimitusten täsmällisyys ja huolellisuus kaikessa tekemisessä. Toinen keskeinen asia yritykselläni on loistava asiakaspalvelu: emme jätä ketään pulaan kiireen ja häästressin keskellä, ja annamme asiakkaillemme myös henkilökohtaista palvelua ja opastusta, vaikka kyseessä onkin verkkokauppa. Etsimme jatkuvasti uusia upeita tuotteita maailmalta, joita voisimme tarjota suomalaisten kuluttajien iloksi. En kelpuuta myyntiin mitään, mitä en itse voisi käyttää omissa juhlissani.

Tärkeää yritystoiminnan kehittymisen kannalta on ollut löytää ympärille samanhenkisiä työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita, ja tällä hetkellä Decora Housella on mahtava porukka koossa. ISO KIITOS Anna, Jukka, Johanna, Roosa sekä kaikki muut jotka ovat uskoneet minuun ja Decora Houseen, ja joiden kanssa minulla on ilo jakaa työpäiväni. Kiitos myös ihanille asiakkaille, yhteistyökumppaneille, Facebook-tykkääjille ja tämän blogin lukijoille! Hienointa on, että voi tehdä joka päivä sitä mitä Rakastaa.


Kuvaaja: Marjaana Malkamäki. Vasemmalla Anna, oikealla Katja.

Tämän tarinan on kirjoittanut Decora Housen perustaja ja omistaja Katja.

1 kommentti: